ARTISTINTHEWORLD

André Smits en Monika Dahlberg

 

Wij zijn twee kunstenaars die onafhankelijk aan een eigen oeuvre werken, maar daarnaast hebben we vanuit onze gezamenlijke kunstopvatting een manier van samenwerken gevonden die perfect bij elkaar past.

Wij zijn altijd op zoek naar verbindingen, we willen ons verbazen, we staan open voor alles, dwalen rond en slepen zoveel mogelijk naar binnen. We zijn geen atelierkunstenaars, het nomadisch aspect is een wezenlijk onderdeel in ons werk: tegen de stroom in, met de stroom mee, altijd vol en krachtig, iedere dag opnieuw. De kunst van het leven en het leven voor de kunst.

We willen de wereld vertalen naar onze eigen wereld en zo begrijpelijk maken voor de toeschouwer. We werken met alles om ons heen, verwerven en verweven, in een uitbundig gebaar. Hoe kijken we naar de wereld? Hoe kijkt de wereld naar ons?  Die wisselwerking, aantrekken, afstoten, uithalen, opblazen, samenvatten in een constante beeldenstroom. ‘Sharing is caring!’

De samenwerking zoals die in de afgelopen jaren tussen ons is ontstaan, komt voort uit deze visie en uit de ideeën over hoe wij vinden dat kunst eruit kan zien, welke energie we willen overdragen en hoe we dat aan de wereld willen tonen.

Door mijn bezoeken aan de ateliers ben ik in staat om in korte tijd netwerken te ontrafelen en een locatie in beeld te brengen. Dat noem ik ‘Edities van locaties’. Daaroverheen trekt Monika haar eigen plannen, laat zich inspireren in wat er ter plekke voor handen is om haar verhaal te vertellen. In Editie Napels dwalen we ‘s nachts door de stad om reclameposters te verzamelen die later een plek krijgen in de collages tussen de muurschildering. In Amsterdam is de grof huisvuil verzamelplek, om de hoek van het atelier, een onuitputtelijke bron van informatie over wat er in de buurt gebeurt en levert alles wat nodig is om een mooie installatie te maken.

We willen ons niet laten vangen door het logge systeem van galeries en kunstmusea, we willen niet oeverloos wachten op een kans om ons werk te laten zien. Daarom werken we snel en spontaan en zonder een vooropgezet plan. We grijpen de kansen aan die we zelf ter plekke creëren en anderen, die we meetrekken in ons enthousiasme, ons bieden. 

De afgelopen jaren hebben we samengewerkt in o.a. Napels, New York, Taipei, Berlijn, Kiev, Amsterdam Zuidoost, Antwerpen, Eindhoven, Los Angeles en Rotterdam. Op  onze agenda staan Los Angeles, Utrecht, Dresden, Nairobi en Tbilisi.

Address

Nijverheidsweg 6
3534 AM Utrecht

06-23223907
info@galerielarik.nl

Opening hours

Wednesday till Sunday

12:00 till 06:30 PM

and on appointment

Follow

Subscribe