Fysieke ruimte gesloten

The Room

Galerie Larik is trots op deze boeiende expositie die doordrenkt is met de rauwe essentie van een kunstatelier. Een kunstwerk wordt meestal pas gezien als alles is uitgewerkt en keuzes zijn gemaakt. In deze expositie laten we het artistieke proces juist zien en geven we onzekerheden, experiment en kwetsbaarheid optimaal de ruimte.

Maaike Kramer en Joran van Soest krijgen ieder een helft van de galerie om hun werk ongepolijst te tonen en toch zal het geheel een eenheid vormen De authentieke energie van creativiteit zullen zorgen voor een ruimte waar de toeschouwer zich kan onderdompelen in de wereld van de kunstenaars.

Gaandeweg de expositie kan er nog veel gebeuren, dus de opening is zeker niet een eindpunt. Alex de Vries zal voor de opening een tekst schrijven en deze zal later als onderdeel aan de expositie worden toegevoegd.

Transit

Galerie Larik is trots om Lorenço, Sam Werkhoven, Sam Tromp en Stan Molenaar te presenteren in hun gezamenlijke expositie “Transit” Deze veelbelovende kunstenaars zijn net afgestudeerd aan de HKU Fine Art en tonen nu hun meest recente werken in een geheel naar hun hand gezette galerieruimte.

Tromp zal een indrukwekkende bouwkundige interventie plegen in de expositieruimte. Zijn werk nodigt de toeschouwer uit om de conventionele grenzen van ruimte en dimensie te heroverwegen, terwijl hij speelt met de interactie tussen kunst en architectuur. Binnen deze interventie zullen Lorenço, Werkhoven en Molenaar hun schilderijen tonen.

Lorenço, met zijn gedurfde en expressieve benadering, presenteert intrigerende schilderijen die de kijker uitnodigen om de banaliteit van beelden te verhouden tot het schilderen op zich.

Sam Werkhoven met zijn liefde voor licht geeft ons citaten uit de (kunst)geschiedenis. Deze beelden creëren een dialoog tussen oud en nieuw en nemen daarmee een eigen plaats in in die kunstgeschiedenis.

Stan Molenaar, met zijn expressieve penseelstreken, brengt een levendige energie over in zijn schilderijen. Daar waar humor de basis lijkt van zijn werk, is voor de goede verstaander een hoop melancholie te ontdekken.

“Transit” belooft een boeiende en veelzijdige ervaring te worden. Deze expositie biedt niet alleen een inkijkje in het frisse talent dat de kunstwereld betreedt, maar is ook gewoon een feest voor het oog en de geest. Kom en laat je onderdompelen in de wereld van Lorenço, Sam Werkhoven, Sam Tromp en Stan Molenaar.

Scheurwater & Sohier

De expositie van Hester Scheurwater en Roland Sohier: Een samensmelting van naakte verhalen.

In de wereld van de hedendaagse kunst zijn er momenten waarop twee uitzonderlijke kunstenaars samenkomen om hun creatieve krachten te bundelen en een nieuw, betekenisvol verhaal te vertellen. De expositie van Scheurwater en Sohier is zo’n bijzondere gelegenheid om een fascinerend visueel verhaal te creëren.

Scheurwater en Sohier hebben elk op hun eigen manier naam gemaakt in de wereld van de hedendaagse kunst. Scheurwater is bekend om haar gedurfde (zelf)portretten en onderzoekt de complexiteit van identiteit, zelfbeeld en vrouwelijkheid in het digitale tijdperk. Haar werk wordt vaak als provocerend en controversieel gezien, en het daagt de kijker uit om na te denken over de grenzen van privacy en zelfexpressie in onze moderne samenleving. Zij claimt met haar werk de plek van de vrouw waar ze recht op heeft.

Aan de andere kant brengt Sohier een geheel andere esthetiek met zich mee naar de expositie. Sohier’s naakttekeningen zijn geen eenvoudige registraties van het vrouwenlichaam, maar eerder poëtische verkenningen van de vrouwelijke vorm. Ze nodigen de kijker uit om de schoonheid van de naakte waarheid te omarmen, zonder afleiding Rof franje. Zijn bekende manier van tekenen en schilderen zijn duidelijk ook in deze registraties te herkennen. Natuurlijk zal de clown niet ontbreken tussen al dat vrouwelijk geweld.

Te zien in deze expositie zijn films, fotografie, tekeningen en schilderijen in weer een aangepaste galeriesetting.

Schijnmetamorfieglorie

Drie kunstenaars die vanuit het materiaal een poëtisch en krachtig beeld zullen presenteren, waarbij de inhoud zich langzaam zal onthullen.

Cecilia Rebergen, Jop Vissers Vorstenbosch en Robin Meyer

Cecilia Rebergen: Rebergen worstelt met weerbarstig, vaak industrieel materiaal. Zo ontstaan er (wand)sculpturen. Traditie en vernieuwing gaan een verrassend samenspel aan in haar werk. Het werk oogt stoer en robuust in concept en vorm: het zoekt de spanning op tussen chaos en ordening, tekens en contouren. Hoewel het werk van Rebergen een krachtige uitspraak is in materiaalgebruik en omvang, is het geheel tegelijkertijd elegant en luchtig. Voor deze expositie maakt zij speciaal 3 nieuwe wandsculpturen van enorme houten planken. Een beeld waarin je blijft verdwalen en toch rust kan vinden.

Jop Vissers Vorstenbosch: Vissers Vorstenbosch vindt zichzelf een schilder die er van alles bij verzint. Zo ook het werk dat in deze expositie getoond zal worden. Deze lichtschilderijen, die hij al eerder toonde op “Into The Great Wide Open”, zijn een voorbeeld van zijn veelzijdigheid. De verschillende lichtschilderijen vormen samen één installatie. Waar het werk eerst in de natuur hing, zal het nu zijn kracht laten zien in de setting van de white cube. Spannend, dat zeker. Wie al eens op zijn atelier is geweest snapt waar het allemaal vandaan komt, maar zo neutraal geconfronteerd worden met zijn werk zorgt voor de nodige verbazing en verwondering.

Robin Meyer: Meyer is bij uitstek een schilder bij wie het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat. In zijn werk (series) wordt er een constante dialoog aangegaan tussen verf, techniek en het leven zelf. Het aanbrengen van de verf is even wezenlijk als het weghalen ervan. Het beproeven van wat er kan met verf in samenspraak met een kwast of een rachel is de uitdaging die Meyer steeds weer aan gaat. Zijn werk toont beelden uit het leven, maar schuurt vaak tegen abstract aan. Met minimale handelingen tot de kern komen en dan ook nog eens een ijzersterk beeld neerzetten, dat is wat Meyer steevast doet.

AITW Live Factory (Utrecht – Dakar)

Vanaf 19 augustus t/m 2 september zal André Smits, beter bekend als Artist in the World, permanent de galerie bewonen en beschilderen. Tijdens deze periode zal André de galerie voorzien van namen, tekeningen en zijn typerende schilderingen. Ook zullen er performances, optredens en wat zo al plaatsvinden. Jij kan onderdeel worden van de avontuurlijke reis van Utrecht naar Dakar via Marrakesh door gewoon langs te komen of een van de opties te kiezen om jezelf te laten vereeuwigen. Woon je nou in Groningen of New York je kan natuurlijk ook ons contacten op afstand en wij zorgen dat het ook op de muur komt.

Soul Station (Take 1)

Deze groepsexpositie met werk van Paul Segers, Frank Koolen, Henny Overbeek en Monika Dahlberg. Met deze tentoonstelling geeft Galerie Larik een deel van zijn ziel bloot: een eerste selectie van kunstenaars die representeren waar Galerie Larik voor staat, in het verleden, in het heden en in de toekomst. De verhouding tussen kunstenaars en galerie is niet slechts een transactie, maar een zaak van de ziel.