Hans van der Ham

1960, Eindhoven, Nederland, werkt in Rotterdam en Wassenaar

Hans van der Ham studeert in 1984 af aan het conservatorium in klassiek piano, maar weet in de loop van zijn studie al dat hij het herscheppen in de muziek na zijn afstuderen zal verruilen voor autonoom creëren in de beeldende kunst. Hij vervolgt zijn studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij wordt uiteindelijk bekend met zijn ruimtelijk werk: zwart gebakken kleibeelden aan de mensfiguur gerelateerd, maar met hun ontbrekende gezichten en omhullingen ondefinieerbaar en hermetisch van aard. Ze ogen zowel sinister als kwetsbaar en doen ons afvragen of we het als individu redden in de massa. Wie zijn wij en wie kunnen we vertrouwen? 

Sinds 2019 tracht Van der Ham dit te doorbreken. De verhulling die zijn beelden tot dan toe kenmerken blijkt een illusie en de bescherming van de kwetsbare binnenkant ontoereikend. Geïnspireerd door tribale kunst wil de kunstenaar dichter bij de kern komen en de bezielende kracht van de materie ontdekken. Na klei wordt gips zijn nieuwe medium. Wat constant blijft is de vraag naar het doel in dit bestaan en wie wij zijn.

Hans van der Ham maakt tekeningen, schilderijen en beelden.

Zijn werk wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in diverse museumcollecties. In 2011 richtte Van der Ham samen met een Rotterdamse mecenas Garage Rotterdam op, waar hij tot 2015 verantwoordelijk was als curator en artistiek leider. Als curator maakt hij regelmatig tentoonstellingen, onder meer voor Museum Boijmans Van Beuningen: ANIMA MUNDI werd in 2018 door de pers lovend ontvangen in binnen- en buitenland.

Address

06-23223907
info@galerielarik.nl

Open Hours

Closed untill further notice or by appointment

Follow

Subscribe